
Bölgesel Zayıflama
Hemen hemen herkes vücudunun belirli kısımlarını değiştirmek ister. Bel, basen, kalça, kollar ve özellikle iç bacak insanların fazla vücut yağlarını depolamaya eğilimli oldukları ortak alanlardır. Diyet ve egzersiz yoluyla değişimin sağlanması zaman ve çaba gerektirdiği için insanlar, daha hızlı ve etkili bölgesel zayıflama yöntemleri ararlar.
“Bölgesel incelme” olarak da bilinen hedefe yönelik yağ kaybı yani bölgesel zayıflama, birçok kişinin vücudunun belirli bölgelerini inceltmeye çalışırken uyguladığı çeşitli yöntemlerdir. Bununla birlikte bölgesel zayıflamanın ne kadar gerçekçi olduğu konusunda bazı tartışmalar da mevcut. Bu makalede; bölgesel zayıflama nedir, bölgesel zayıflama diyetleri ve bölgesel zayıflama hareketleri nelerdir konularında bilime dayalı detaylı araştırma sonuçlarını bulabilirsiniz.
Bölgesel Zayıflama (Bölgesel İncelme) Nedir?
Bölgesel zayıflama teorisi, kısa bir süre önce sağlık ve fitness dünyasında tanıtıldı. Ancak, bunun ne kadar doğru olduğunu destekleyecek çok fazla kanıt yoktur. Bölgesel zayıflama, belirli vücut bölgelerinde yağ yakmak için tasarlanmış hedefe yönelik egzersiz türüdür.
Mesela bir bölgesel zayıflama örneği vermek gerekirse, kolların arkasındaki aşırı yağlardan kurtulmak için sadece trisepsleri çalıştıran egzersiz yapmaktır. Belirli vücut bölümlerini hedef alan bu teori popülerdir ve birçok insan, tüm bedenlerini etkileyen yorucu egzersizler yapmak yerine sadece sorunlu alanlara odaklanan egzersizleri tercih eder. Bu yöntemi kullanarak yağ yakmak, geçmişte kilo vermekte zorlanan ya da başka yöntemler kullandıkları halde istedikleri sonuçları alamayanlar için özellikle çekici olabilir.

Bölgesel Zayıflama Nasıl Oluyor?
İnsanların kilo vermek istemelerinin sayısız nedeni vardır; bunlar arasında sağlığın iyileştirilmesi ve kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalık riskinin azaltılması da vardır. Bazı insanlar aşırı kiloyu orantılı olarak taşırlar, diğerleri ise popo, basen veya göbek gibi belirli bölgelerde orantısız kilo alırlar. Cinsiyet, yaş, genetik ve yaşam tarzı, kilo alımı ve inatçı vücut yağ bölgelerinin oluşmasında rol oynar.
Örneğin, kadınlar vücutlarında erkeklere göre daha fazla yağ depolar, ayrıca bu yağları genelde karın,göbek ve basen bölgelerinde muhafaza ederler. Bununla birlikte, menopoz öncesi ve menopoz sırasında, hormonal değişiklikler, göbek bölgesinde ayrıca yağlanmaya neden olabilir.
Öte yandan, erkeklerin tüm yaşamları boyunca göbek bölgelerinden kilo almaları daha olasıdır.
Bölgesel kilo alımı oldukça sinir bozucudur. Bu durum insanları, beslenme ve egzersiz gibi klasik yöntemlerden daha farklı ve etkili bölgesel zayıflama yöntemlerine itebilir. Bölgesel zayıflama sorunlu bölgelerdeki yağları hızlı bir şekilde azaltmak için uygulanan çeşitli yöntemlerdir. Bölgesel zayıflama hareketlerinin, sorunlu bölgelerdeki kasların çalışmasının, o noktadaki yağları yakmanın en iyi yolu olduğuna inanılır. Ancak vücutta yağ yakımı bu şekilde gerçekleşmez ve bunu kanıtlayıcı çok az bilimsel kanıt bulunmaktadır.
Vücutta Yağ yakımı Nasıl Olur?
Bölgesel incelmenin ve zayıflamanın neden gerçekçi bir fikir olmadığını anlamak için, vücudun yağları nasıl yaktığını anlamak önemlidir. Hücrelerinizdeki yağ, vücudun enerji için kullanabileceği depolanmış yağlar olan trigliseritler biçiminde bulunur. Enerji için yakılmadan önce, trigliseritler kan dolaşımına girebilen serbest yağ asitleri ve gliserol adı verilen daha küçük bölümlere ayrılmalıdır.
Egzersiz sırasında, yakıt olarak kullanılan gliserol ve serbest yağ asitleri, özellikle de çalışma yapılan alandan değil, vücudun herhangi bir yerinden gelebilir.
Vücutta Bölgesel İncelmeye Etki Eden Faktörler
Vücudun yağları nasıl yaktığına bakılmaksızın yapılan bir çok çalışma, bölgesel zayıflama hareketlerinin etkisiz olduğunu göstermiştir.
Örneğin, sadece altı hafta boyunca abdominalleri (karın kaslarını) hedef alan egzersizleri tamamlayan 24 kişiyle yapılan bir çalışma sonunda çalışmaya katılan kişilerin karın yağında herhangi bir azalma olmadığı görülmüştür.
12 hafta boyunca kilolu ve obez 40 kadınla yapılan bir başka çalışmada ağırlıklı karın bölgesine yönelik yapılan egzersizlerde, diyet etkisi ile fark edilir bir değişme olduğu görülmüştür. Üst vücut direnci antrenmanlarına odaklanan diğer bir çalışma da benzer sonuçlara sahipti. Bu 12 haftalık çalışmaya 104 kişi katılmıştır. Araştırmacılar, bazı yağ kayıplarının meydana gelmesine rağmen bu yağ kaybının sadece kullanılan kol bazında değil tüm vücut bazında etkili olduğunuz gözlemlemiştir.
Diğer bazı çalışmalar benzer bulgulara yol açmış, bölgesel zayıflama hareketlerinin vücudun belirli bölgelerinde yağ yakmak için etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, az sayıda çalışmada çelişen sonuçlar vardır. 10 kişiyle yapılan bir çalışmada, kasılma kaslarına yakın bölgelerde yağ kaybının daha yüksek olduğu bulunmuştur. 16 kadınla yapılan bir başka çalışmada lokalize direnç antrenmanının ( bölgesel incelme hareketleri) ardından 30 dakikalık bisiklet sürmenin vücudun belirli bölgelerinde yağ yakımını artırdığı görülmüştür.
Bu çalışmalardan elde edilen bulgular ek araştırma gerektirse de, ölçüm teknikleri ve katılımcı azlığı nedeniyle güvenilir bulgular değildir.